surya
chandra
mangal
budh
guru
sukra
sani
rahu
ketu


MANTRE - ENERGETSKI ZVUKOVI


U davna vremena Rišiji (prosvijetljeni vidovnjaci) su spoznali snagu zvuka i vibracije. Spoznali su da svaki zvuk ima određenu energiju. Ta energija se manifestira oko nas ili u nama u obliku stvari, dijelova tijela i okoline, uključujući i um. Kad se ti zvukovi upotrebljavaju u pravo vrijeme, povećavaju se sve kvalitete za evoluciju. Ublažavaju se nadolazeće loše energije koje smo odaslali nekad davno. Kao što na grubom nivou postoje različita zaštitna pomagala, tako ta pomagala postoje i na finijem nivou, a to su zvukovi. Na primjer: kiša pada - uzmemo kišobran. No ako se sprema oluja i nevrijeme, možemo jasno naslutiti da stiže tuča. Prije par godina mogli smo samo promatrati kako tuča uništava usjeve. Danas postoje rakete protiv tuče, pa kad ih koristimo umjesto tuče pada kiša. Sastav je isti. I u tuči i u kiši je voda. Nekad davno ljudi nisu trebali rakete, nego su se s prirodom usklađivali svojim dobrim vibracijama, to jest energetskim zvukovima. Bilo je to u vrijeme vedske civilizacije kad se rabio sanskrt. Sanskrt je jezik prirode. Vibracija svake stvari u ovom univerzumu može se izreći na sanskrtu. Taj zvuk je životno podržavajući za tu stvar koju izrečemo i za cijelu okolinu.

Način recitacije

Recitira se na glas poluglasno na sljedeći način: Prvo recitiranje energetskih zvukova mora započeti na dan vladavine planete za koju radimo i treba recitirati taj dan svakih sedam dana (na primjer za Veneru se recitira svakog petka). Osim tog dana, može se recitirati ili svakog dana u tjednu, ili bilo kojeg dana. Najbolji rezultati se postižu kad to radimo svakog dana 40 dana za redom. Dobro je upaliti svijeću odgovarajuće boje ili nositi neki komad odjeću te boje, zatim upaliti mirisni štapić ili uljanu lampu. No sve ovo nije neophodno.

Energetski zvukovi se koriste prema svrsi, želji ili bolesti.

Princip recitiranja Gajatri mantre je sljedeći: Najprije se trebamo nekoliko trenutaka umiriti nekom vrstom meditacije (Transcendentalna meditacija, Sahađ samadhi, autogeni trening, hong so ili slične meditacije koje potiču mir u čovjeku). Zatim se prisjetimo što hoćemo raditi. Najbolje je prije zapisati na papir boju koju vizualiziramo oko sebe i u sebi, te želje koje imamo.

Princip je taj da se energetski zvukovi ponavljaju što više puta. Minimum je 15 min. Zvukovi se ponavljaju na glas i to poluglasno govoreći. Cijelo vrijeme se gleda u Jantru (bilo koja strana). Čim manje treptati očima. Brojanica nije neophodna (Đapa mala, krunica), ali se može koristiti. Započinjemo recitirati; zatim se tu i tamo prisjetimo svoje želje ili je pročitamo sa strane na komadu papira. Nakon nekoliko trenutaka možemo zatvoriti oči, recitirati dalje, prisjećajući se svojih želja. Ako nakon nekoliko minuta recitiranja na glas poželite ući u tihu meditaciju, možete mentalno ponavljati zvuk. No puno je bolje na glas ponavljati.

Najbolje je recitirati sjedeći, no možete i stojeći ili šećući. Zabranjeno je pjevati kad vozimo auto. U autu ih možemo pjevati jedino ako nas vozi netko drugi. Recitiranje ne može naškoditi nikome tko se slučajno nađe pokraj nas ili sluša u susjednoj sobi, već naprotiv, može mu samo koristiti.

Svaki čovjek ima svoju određenu boju koja mu pripada. No pretjerano nošenje te boje i zapostavljanje drugih boja može na neki način štetiti organizmu, osobito ako je to crna boja. Ako se predugo nosi crna boja u čovjeku budi tugu i žalost, te ga na neki način usporava. Malo te boje na nama recimo na čarapama ili kravati ne šteti. No biti u crnom od glave do pete dulje vrijeme nije baš preporučljivo.

Također možete recitirati energetske zvukove za nekog drugog. Za iscjeljenje te-i-te osobe, tog-i-tog organa, ili za ljubavni život te-i-te osobe itd. Kad to radimo naravno da moramo znati koja planeta je zadužena za tu osobu (pitati đjotiš astrologa).

Također možemo recitirati energetske zvukove bez ikakve pripreme, bez ikakve vizualizacije boje ili želja, bez traženja nečeg zauzvrat, bez očekivanja rezultata, a ljepotu i zadovoljstvo vidimo u samom recitiranju. Na taj se način obnavlja priroda univerzuma; efekti će se pojaviti u području kojim vlada taj planet, a mi zauzvrat dobivamo ono što je najvažnije za nas. Mi to ne moramo znati, ali majka priroda to zna, budite bez brige.


vrh stranice

JYOTISH MANTRESUNCE SURYA

Dan je nedjelja.

Post
Za sunce se posti u nedjelju.

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl. u vezi Sunca:
Dragovoljni rad u državnim projektima, Postavljanje spomenika nacionalne važnosti, izraziti poštovanje prema nacionalnim herojima (zapaliti svijeću kod spomenika palim borcima). Pokloniti predmet od bakra ili zlata (može i pozlaćen) ako imamo, a ako ne onda bilo kakav materijal. Poklanjanje ljudima na poziciji, šefovima, direktorima i sl. Zatim ocu i biti dobar s ocem ili s osobom koja vam je kao otac ili neki autoritet. Poklanjati nedjeljom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Sunca:
Odvažnost, jak karakter, odlučnost, uvjerljivost, samopouzdanje, dostojanstvo, autoritet, vodstvo, samostalnost, samopoštovanje.

Prirodna dobra kojima vlada Sunce:
Planinsko drveće, rijetko i skupo drvo, bor, naranča, cedar, badem, lavanda, ruža, šafran, ljekovite biljke, veliki cvjetovi žute boje, biber, orasi, mirišljivo bilje, kardamom, dobra vina i rijetki likeri, anđeoska trava, senf, kamilica, kičica (biljka), krika (vrsta korova), jasen, djetelina, smreka, muški božur, neven, imela, maslina, bedrinac, ružmarin, poljska rotkvica, rosika, loza.

Bolesti:
Srčane bolesti, lom kostiju, migrena, žutica, groznica, opekotine, porezotine, rane, gonoreja, trovanje, kožne bolesti, lepra, žučljiva (pita) konstitucija, slab očni vid, želudac, krvni tlak, kolera.

Loše značajke:
Ponos, egoizam, usmjerenost na sebe, pompoznost, despotizam, taština.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u nedjelju. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je po danu, u podne kad je Sunce najjače. No ako ne može recitirati u to vrijeme, tada recitirajte u bilo koje vrijeme. Boje za vizualizaciju su: narančasta, ili boja bakra ili blijedo crvena boja ili boja rubina. Original je boja kod izlaska Sunca prvih par minuta.

SUNCE-SURYA GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
BHAŠKARAJA VIDMAHE
MAHA - ĐUTIKARAJA DHIMAHI
TANNO ADITJAH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

-------------------------------------------------------------------

MJESEC-ĆANDRA

Dan je ponedjeljak

Post: Za Mjesec se posti ponedeljkom

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl u svezi s Mjesecom:
Pomoć samohranim majkama u rješavanju svakodnevnih problema, šetnja u prirodi, hodati bos po zemlji (ako su uvjeti za to), kupati se u rijeci, moru ili bazenu, pomoć mladim ljudima koji kreću svojim putem. Poklanjati ženama, majkama, i općenito ženskom aspektu kreacije. Poklanjati ponedjeljkom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Mjeseca:
Osjetljivost, maštovitost, dobro pamćenje, zdrave navike, osvježava, pokretnost, brzina, mekoća, stvaralaštvo, profinjenost, predanost, prilagodljivost, nježnost, srdačnost, suosjećanje, senzualnost, prijemčivost, brižnost, smiren um, dobra koncentracija.

Prirodna dobra kojima vlada Mjesec
Riža, srebro, biser, cvijeće koje cvate po noći ili u vodi, lubenice, tikve, kokos, palme, obično voće i povrće, krastavci, mlijeko i mliječni proizvodi, kukuruz, voda, pivo, sve što je slatko i provrelo, općenito kuhana hrana, hladne tvari, najnježnije i sočno voće, okruglo lisna kamenika (zimska), zelje, livadna režuha, rumenika, potočarka, tratinčica, pasji zub, iris, zelena salata, liljan i bijeli ljiljan, veliki žednjak, kalina, tikva, ljuti žednjak, djetelina, šeboj i divlji šeboj, potočarka, lopoč, vodena ljubičica, bijeli mak, bijela ruža, lisnati kelj, breza, sol.

Bolesti:
Srce, pluća, astma, kašalj, prehlada, proljev, dizenterija, dijabetes, žutica, upala slijepog crijeva, bolesti maternice, menstrualni poremećaji, kožne bolesti, anemija, nervoza, letargija, svrab, nečistoća krvi, čirevi, groznica, tuberkuloza, loša probava, očna mrena, oticanje, strah od rogatih životinja i vode, problemi s grlom, grčevi, bronhitis, psihički problemi, ludilo, bruh (kilu).

Loše značajke:
Preosjetljivost, kolebljivost, pretjerane reakcije, teškoće s osjećajima, pasivnost, previše briga i misli.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u ponedjeljak. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je kad zađe sunce, dakle kad je mrak. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira i po danu. Boje za vizualizaciju su: boja mlijeka, krem boja. U originalu je boja bisera i boja mjeseca kad je pun.

MJESEC-ĆANDRA GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
PADMADH VAĐAJA VIDMAHE
HEMARUPAJA DHIMAHI
TANNO SOMAH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

--------------------------------------------------------------------------

MARS-MANGAL

Dan je utorak

Post:
Za Mars se posti utorkom.

Poklanjanje, pomaganje, darivanje i sl u vezi Marsa:
Baviti se športom i tjelesnom aktivnošću, pomaganje ili posjećivanje športskih klubova, tvornicama gdje se rabi vatra i električna struja, prodavaonice strojeva, laboratorija, ringova i borilišta, stadioni, vojarne. Biti pokraj vatre, ne biti lijen, smanjiti slatku hranu, darovanje predmeta za uporabu u kuhinji (posuđe, gorivo, i sl.) Pomaganje vojnicima i vojsci, policajcima ili osobama koje su im slične po karakteru. Poklanjati utorkom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Marsa:
Čvrstoća, hrabrost, izdržljivost, logika, snaga, snaga volje. Akcija i širenje, jednousmjerenost, hrabrost, akcija, natjecateljski ili borbeni duh, žustrost, aktivnost, točnost, pokretnost, prodornost, spontanost, organizacija, dinamičnost, junaštvo.

Prirodna dobra kojima vlada Mars:
Biljke i drveće s trnjem, biljke ljutog okusa, paprika, gorušica, korijandar, sezam, luk, kava, čaj, biljke i hrana snažnoga mirisa, hrana s mnogo bjelančevina, hrana koja uzbuđuje, stimulansi, metali, koralj.

Bolesti:
Porezotine, rane, upala očiju, čirevi, opekline, krvni tlak, bradavice, svrab, lomovi, problemi s mokraćnim putevima, probavni problemi, žutica, krvarenje, tumori, padavica, kolera, boginje, akne, nezgode, povrede, ozljede, dizenterija, hemoroidi, tifus, kolera, operacije, akutne bolesti

Loše značajke:
Ljutnja, nervoza, žurba, nestrpljivost, nestalnost, nedostatak motiva ili hrabrosti, stav "sve ili ništa", svađe, grubost, agresivnost, destruktivnost, arogancija, impulzivnost, osvetoljubivost, bijes, nepouzdanost, nebriga, kukavičluk, nametljivost.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u utorak. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je u jutro kad izlazi sunce. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira bilo kad. Boje za vizualizaciju su: Tamno crvena, boja krvi, u originalu je boja crvenog koralja.

MARS-MANGAL GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
VIRADH VAĐAJA VIDMAHE
VIGHNA HASTAJA DHIMAHI
TANNO BHAUMAH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

-------------------------------------------------------------------

MERKUR–BUDH

Dan je srijeda

Post:
Za Merkur se posti u srijedu

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl u vezi Merkura:
Poklanjajte novac i materijalno pomažite projekte koji su usmjereni tamo gdje se djeca ili starije osobe igraju i zabavljaju. Provoditi više vremena u igri. Podupirati poslovna mjesta i mjesta za komunikaciju i transport, zračne luke, poštanski uredi, računovodstva i knjigovodstva, javne i nenasilne igre, parkovi, izdavačke kuće, knjižare, knjižnice, javni skupovi. Poklanjati srijedom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Merkura:
Intelekt, razmišljanje, govor, duhovitost, razigranost, smijeh, trgovina, logika, diplomacija, posredovanje, komunikacija, povezivanje ljudi i organizacija, racionalnost, inteligencija, bistrina, pamet, vještina, spretnost, verbalne i mentalne sposobnosti, prilagodljivost, brzina, tanahnost, ravnoteža između materijalnog i duhovnog.

Prirodna dobra kojima vlada Merkur:
Male biljke, široko cvijeće, korijenje i razne vrste začina, mrkva, repa, nektarine, okra, voće i povrće koje je rezultat hibridizacije.

Bolesti:
Poremećaji mozga i glasnica, mentalne bolesti, živčani slom, impotencija, groznica, svrab, kožne bolesti, lomovi, tifus, vertigo, vrat maternice, pretjerano znojenje, problemi s govorom, mucanje, bolesti očiju, vrata, nosa, vrtoglavica, čirevi, otrovanje, bijela lepra, bradavice, loša probava, jetra, želudac, epilepsija, gubitak pamćenja ili govora, idiot.

Loše značajke:
Odvojenost, umišljenost, amoralnost, pretjerano intelektualiziranje, teškoće u komunikaciji, plagijati, prevare, materijalizam, cinizam, zaboravnost, brbljivost, dvoličnost, neodlučnost, neiskrenost, laž, naivnost, površnost, uživa u šteti, nezrelost, budalaština, budala, nestrpljivost.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u srijedu. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je kad izlazi sunce. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira bilo kad. Boje za vizualizaciju su: Sve vrste zelenih boja, boja trave, lišća (pastelne boje), original je boja zelenog smaragda.

MERKUR-BUDH GAJATRI (MP3 PJESMA)

(Udahnemo) OM (Udahnemo)
GHAĐADH VAĐAJA VIDMAHE
SUGAHASTAJA DHIMAHI
TANNO BUDHAH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

-------------------------------------------------------------------------------

JUPITER-GURU

Dan je četvrtak

Post:
Za Jupiter se posti u četvrtak.

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl. u vezi Jupitera:
Provoditi više vremena sa djecom, darujte novac u duhovne svrhe ili duhovnim ljudima, privremeno se odreknite slatke hrane i poklonite je, pomoć obrazovanim ustanovama, donacije i rad na zaštiti okoliša, posebice glede čistoće voda, humanitarne ustanove,. Poklanjajte knjige. Veselite se i uživajte u velikim masama i grupnim zabavama, društvene zabave i balovi. Posjetite uzvišena mjesta poput sudova, prvoklasna sveučilišta, oltari, samostani i misije. Poklanjati četvrtkom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Jupitera:
Mudrost, znanje, sreća i obilje, životna radost, suprug (za žene), bogatstvo, guru, inteligencija, dostojanstvo, dharma, mudrost, blagoslov, stvaralaštvo, vrlina, učitelj, pravda, optimizam, potomstvo, djeca, obrazovanje, logika, dobre kvalitete, razum (đnjana), odanost, predanost, prosperitet, dobre osobine, vjera, religija, religiozna djela, rast i širenje, human i duhovan stav i duhovno vodstvo, razumijevanje, tolerancija, nepristranost, zadovoljstvo, uređenost, cjelovitost, moralnost, pravi smjer, optimizam, vjera, genijalnost, darežljivost, veselost, humor, idealizam, dobra procjena, mir, širenje.

Prirodna dobra kojima vlada Jupiter:
Masna ali čista hrana, maslac, ghi, vrhnje, prirodno slatka hrana, maline, datulje, šećerna repa, med, maslinovo ulje, pepermint, slatka vina.

Bolesti:
Kašalj, prehlada, astma, tromboza, proljev, celulit, tuberkoloza, tumori, rak, dijabetes, žutica, vertigo, žučni mjehur, anemija, bolovi u tijelu, mentalna uznemirenost, problemi s želucem, bradavice, nadutost, bolesti ušiju, slezene, pluća ili pupka, vrtoglavica, groznice, prenadutost, žgaravica, apcesi, crijeva, bruh, moždani problemi, mrena, čirevi, nadbubrežna žlijezda, povećanje organa, nesvjestica, neizlječive bolesti.

Loše značajke:
Komfornost, komotnost, pretjerana samouvjerenost, lijenost, ekstravagantnost, nemoralnost, pohlepa, težina, materijalizam, posesivnost, pogrešna procjena, neiskrenost, škrtost, ne detaljnost, pretjerana krutost vezana uz običaje i konvencionalna uvjerenja, fanatična moralnost.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u četvrtak. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je u jutro kad izlazi sunce. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira bilo kad. Boje za vizualizaciju su: svjetlo žuta, boja limuna, svjetlo plava, original je boja žutog safira.

JUPITER-GURU GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
VRIŠABHADH VAĐAJA VIDMAHE
GRNIHASTAJA DHIMAHI
TANNO GURU PRAĆODAJA AT

vrh stranice

--------------------------------------------------------------------------

VENERA–ŠUKRA

Dan je petak

Post:
Za Veneru se posti u petak

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl. u vezi Venere:
Provodite vrijeme u stvaralačkim aktivnostima (slikanje, pisanje, umjetničko djelovanje uopće) i darujte novac u te svrhe. Pomažite materijalno umjetnike, kupite i poklonite neki umjetnički predmet. Darivanje ženskoj osobi buket šarenog cvijeća ili predmet od svile. Odnesite bijelo cvijeće u crkvu ili hram. Pomoć pri organiziranju nekog putovanja. Predstavlja još: ples, gluma, muzika, pjesme, drama, vodeni sportovi, zabavišta, kazališta, restauracije, moda , modne piste, umjetničke galerije, kozmetički saloni, trgovine luksuznom robom, glazbene dvorane, plesni klubovi, operne i simfonijske dvorane, luksuzni artikli, mjesta vode, parfemi, mirisi, kozmetika, dobra odjeća, Poklanjati petkom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Venere:
Osjećajnost, prijateljstvo, ljubav, nježnost, društvenost, skladnost, ravnoteža, elegancija, ljepota, profinjena senzualnost, stvaralaštvo, izražajnost, mekoća, suradnja, uglađenost, originalnost, radost i razigranost života, senzualni užici, osjetilni užici, vozila, ukrasi, strasti, udobnosti, ljepota, mladost, plodnost, čistoća, ispravno ponašanje, udobnost, šarm, karizma, životni partner za muškarca, supruga, brak, ženska energija, utječe sa šarmom i privlačnošću.

Prirodna dobra kojima vlada Venera:
Pamuk, svila, egzotično voće i povrće, voćni sokovi, umjetna sladila, bijeli šećer, glukoza, cvijeće i drveće lijepog mirisa, sandalovina, kiselo, parfemi, vrtno cvijeće, slatkiši i bomboni, žestoka pića, egzotični začini, brašno. Krave, konji i druge velike životinje.

Bolesti:
Spolne bolesti, dijabetes, bubrežni ili žučni kamenac, mrena, prenadutost, problemi sa spolnim organima, oticanje, veliki bolovi u tijelu, bijela lepra, bolesti mokraćnih puteva, bolesti lica, očiju i spolnih organa, grlo, nimfomanija, pretjeran seksualni nagon ili seksualno zračenje, kozice, kod žena menstrualni poremećaji i slično, vjetrovi, astma, tuberkoloza, kašalj, prehlada.

Loše značajke:
Lijenost, sentimentalnost, strast, poroci i pretjerana seksualnost, seksualno nasilje, vradžbina, magije, isprazne zabave, niska seksualnost, neukus, malograđanština, stalna vezanost za površinsku ljepotu, neprestano traženje osjetilnih užitaka, troškovi na luksuz, zavodljivost, pohlepa, ljubomora, zaluđenost, nemoralnost.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u petak. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je u jutro kad izlazi sunce. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira bilo kad. Boje za vizualizaciju su: Kristalna, bijela, šarena, u originalu je boja kristala ili vode, ili dijamanta.

VENERA-ŠUKRA GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
AŠVADH VAĐAJA VIDMAHE
DHANURHASTAJA DHIMAHI
TANNO ŠUKRAH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

------------------------------------------------------------------------

SATURN–ŠANI

Dan je subota

Post:
Za Saturn se posti u Subotu

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl. u vezi Saturna:
Šetajte u prirodi, pomažite žrtvama nepravde, obavljajte osnovne poslove poput pranja i čišćenja. Pomažite ovisnicima, pomažite hendikepiranim i bolesnim osobama koji imaju problema sa kretanjem, pomaganje starijim osobama, pomoć prosjacima i beskućnicima. Poklanjajte stare stvari od vrijednosti. Odnesite nekome na grob cvijeće i uredite ga. Pomognite oko napuštene kuće. Predstavlja još: tjelesni rad, nošenje tereta, rad sa slugama i osobama nižeg društvenog statusa, teški fizički poslovi, poljoprivredni poslovi, zanemarena mjesta, rupe, gomile smeća, podzemna mjesta, podrumi, pećine, nedostupna mjesta, Poklanjati subotom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Saturna:
Logika, filozofija, autoritet, disciplina, odgovornost, ustrajanost, praktičnost, realizam, izdržljivost, postojanost, duhovnost, dugovječnost, uslužnost, jednostavnost, skromnost, vjernost, dubina, stvari povezane s dubokom meditacijom i detaljnim proučavanjem.

Prirodna dobra kojima vlada Saturn:
Teško probavljiva hrana, leguminoze, alfalfa, grah, grašak, soja, hrana tamne boje, korijenje i voće, raž, stara hrana, nečista hrana, loša hrana, gorko bilje i korijenje, sol, fermentirana hrana, suha vina, hrana iz nepoznatih zemalja.

Bolesti:
Bolesti uzrokovane zagađenošću, dišni sistem, giht, mentalni poremećaji (živci), želudac, žgaravica, nadutost, porezotine, ogrebotine, rak, paraliza, reumatizam, rahitis, sušica, umobolnost, gluhoća, kronične bolesti, zatvor i slaba probava, žučna kesica, dispepsija, senilnost, vata poremećaj.

Loše značajke:
Strah, suzdržavanje, izolacija, depresija, povučenost u sebe, krutost, razočaranje, usamljenost, ravnodušnost, neprilagodljivost, melankolija, nepovjerenje, sumnja, konzervatizam, sebičnost, niskost, bezosjećajnost, sitničavost, glupost, tupost, lijenost, neodgovornost, bezobzirnost, nepoštenje, zloba, hladnokrvnost, hladnoća prema ljudima.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u subotu. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je kad zađe sunce, dakle kad je mrak. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira bilo kad. Boje za vizualizaciju su: Tamno plava, mornarsko plava, boja olova, original je boja plavog safira.

SATURN-ŠANAIŠĆARA GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
OM KAKADH VAĐAJA VIDMAHE
KHADGA HASTAJA DHIMAHI
TANNO MANDAH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

----------------------------------------------------------------------

SJEVERNI MJESEČEV ČVOR–RAHU

Dan je subota

Post:
Za Rahu se posti u Subotu

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl.:
Pomaganje hendikepiranima, posebno onima koji imaju problema s kretanjem. Pomoć prosjacima i beskućnicima i psihičkim slučajevima. Darivanje hrane. Rad na zaštiti okoliša. Poslovi povezani s inozemstvom, stranim zemljama, poslovi s masama. Istraživanje, odvjetnici, učenjaci, lijekovi, antibiotici, telefoni, struja, zrakoplovi, aeronautika, avijacija, kompjuteri, skrovišta. Poklanjati subotom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Rahua:
Originalnost, individualnost, nezavisnost, uvid, nadahnuće, maštovitost, širenje, pokretnost, brzo shvaćanje, brz uspon, nepopustljivost, inteligentnost. Harmonija s kolektivnim trendovima, dati nam popularnost, prestiž, slavu i moć. sposobnost medija, logika, filozofija, povlačenja od svijeta. Putovanja u strane zemlje.

Bolesti:
Bolesti uzrokovane zagađenošću, nakupljanje plinova u trbuhu i crijevima, mentalni poremećaji, želudac, probavni trakt, žgaravica, nadutost, porezotine, ogrebotine, rak, paraliza, reuma, gluhoća, kronične bolesti, kožne bolesti, ugrizi insekata, otekline, štucanje, bolesti slezene i nadbubrežnih žlijezda, pad s visokih mjesta, crijevne bolesti, ludilo, čir, debilnost, kožni čirevi, lepra, kožne bolesti, osjećaj gorenja u tijelu, umjetni otrovi, bolesti koje se teško dijagnosticiraju, bolesti stopala i kože, zmijin ugriz, epidemije.

Loše značajke:
Zbunjenost, neuroza, psihoza, stvara iluzije, ovisnost, zavaravanje, destruktivnost, razdvojenost, raspadanje, pobuna, fanatizam, otkačenost, nepostojanost, prikrivanje, zamagljenost, prikrivanje, nestrpljivost, optuživanje, napuštanje, odustajanje.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u subotu. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je kad zađe sunce. Dakle po mraku. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira bilo kad. Boje za vizualizaciju su: Smeđa, boja zemlje, maslinasto zelena, prljavo zelena.


RAHU GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
NAGADH VAĐAJA VIDMAHE
PADMAHASTAJA DHIMAHI
TANNO RAHUH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

------------------------------------------------------------------------

JUŽNI MJESEČEV ČVOR–KETU

Dan je utorak

Post:
Za Ketu se posti u utorak

Poklanjanje, pomaganje, davanje i sl.:
Rad i donacije na zaštiti okoliša, pomoć prosjacima i beskućnicima, mudracima i jogijima, darivanje hrane. Odlazite u krajeve gdje još niste bili. Pomaganje istraživačkim skupinama. Ne ubijati insekte, pomoć i briga bolesnima, posebno od zarazne bolesti. Nahranite životinje bez vlasnika. Poklanjati utorkom (Ako nije navedeno onda se pod poklanjanjem podrazumijevaju mali predmeti kao što su olovka, bombonjera, cvijet, davanje par kuna u dobrotvorne svrhe, suveniri, penkale, cvijeće, hrana, komad odjeće i sl. Ne trebaju biti skupi!).

Lijepe odlike energije Ketua:
Moć koncentracije, snažna percepcija, neovisnost, sposobnost za transcendiranje vanjskih utjecaja, psihički i duhovni uvid, raspršivanje iluzije, poslovi s masama. Univerzalnost, idealizam, intuicija, transcendentalno, suosjećanje, žrtvovanje za druge, tankoćutnost, oslobođenje, vodstvo, točnost, brzina, prodornost, logičnost, inteligencija, diskrecija.

Bolesti:
Povećanje slezene, mrena, vodena bolest, problemi s plućima, groznica, bol u želucu, bol u tijelu, bolesti nepoznatog uzroka, nedijagnosticirane bolesti, epidemije, eruptivna groznica, porezotine, rane, svrab, čirevi, kožne bolesti, osjećaj gorenja u stopalima, tijelu, lepra, povrede, suicidalne sklonosti, umjetni otrovi, otrovanja, kuga, groznica, ugrizi zmija, sušica, rak.

Loše značajke:
Ekscentričnost, fanatizam, eksplozivnost, nasilnost, nekonvencionalnost, amoralnost, obožavanje pogrešnih ideala, impulzivnost, emocionalna napetost, pad, destruktivnost, kažnjavanje, neugoda, nemir, tajanstvenost, panika, užas, morbidnost, abnormalnost, propadanje, zatrovanost, otkačenost.

Recitiranje energetskih zvukova:
Mora se započeti prvi puta u utorak. Najbolje vrijeme recitiranja energetskih zvukova je kad zađe sunce. Dakle kad je mrak. No ako se ne može u to vrijeme tada se recitira bilo kad. Boje za vizualizaciju su: Boja dima, siva.

KETU GAJATRI (MP3 PJESMA)
(Udahnemo) OM (Udahnemo)
AŠVADH VAĐAJA VIDMAHE
ŠULAHASTAJA DHIMAHI
TANNO KETUH PRAĆODAJA AT

vrh stranice

PLANETARNI POSTKako postiti? Ako je moguće, najbolji je post na ničemu. To znači da određeni dan ništa ne jedemo ni ne pijemo. Naravno trebali bi također i ništa ne raditi. Samo ležati i odmarati.
Drugi po redu je post na vodi. Pijemo nekoliko litara vode tog dana.
Treći način je da pijemo sokove razrijeđene vodom i čajeve (ne crne).
Četvrti način je da jedemo voće i povrće uz sokove i čajeve.
Peti način je da si skuhamo rižu i malo je posolimo, naravno uz sokove i čajeve.
Bilo koji način da odaberete znajte da taj dan NE SMIJETE biti previše aktivni, jer post zahtijeva mirovanje. Ako znate da taj dan imate puno posla, taj dan nemojte postiti.
Za Sunce se, primjerice, posti u nedjelju. Ako počnete s postom pod br. 1 i osjetite da ne možete izdržati, slobodno popijete sok; ako i dalje osjećate malaksalost ili slično, onda uzmite voće i skuhajte rižu. Ako vam je i dalje loše, pojedite što vam odgovara. Svrha posta nije da se srušite na pod, već da imate više Satve (čistoće) u tijelu!

EKADAŠI POST
Ekadaši znači jedanaest. To je jedanaesti dan poslije punog i poslije mladog Mjeseca. To je od davnina zapisano u vedskim spisima i koristi se isključivo za duhovne svrhe. Onima koji žele napredovati u duhovnom pravcu toplo se preporuča da poste u skladu s datumima navedenima u tablici. Točni izračun na sat dat je u downloadu. Premda je tablica napravljena za grad Čakovec, ona važi za čitavu Srednju Europu. U Hrvatskoj se zbog razlika između gradova satnica može pomaknuti par minuta, dok je ta razlika u drugim zemljama i nekoliko desetaka minuta.

POKLANJANJE, POMAGANJE, DARIVANJE I SL.

Poslovica «Daj i dat će ti se» uvijek funkcionira. Kad nekome dajete stvari, onda to dajte na taj način da ne pamtite da ste uopće išta dali. Zaboravite taj dogadaj čim prije. Nemojte imati u glavi: «Ja sam to dao, a zauzvrat ću dobiti to i to drugi tjedan» – NE! Dajte i ne očekujte ništa. Ako pomažete fizički, pomažite na isti način, s istom filozofijom. Ako vas osoba upita zašto joj nešto poklanjate, ili zašto joj pomažete, recite da ste osjetili potrebu da joj to poklonite. ili da osjećate da je to dobro za nju. Općenito, bez obzira na planet, dobro je poklanjati male stvari kao što su olovka, bombonjera, cvijet ili slično, dati par kuna u Karitas ili Crveni križ.

vrh stranice

ŠTO SU VEDE?Prof. Dr. Michel Angot redovni je profesor na Pariškom sveučilištu i rektor Maharishijevog vedskog sveučilišta. Već 25 godina izučava Sanskrt i vedsku književnost i tradiciju. Izučavao ih je uglavnom na izvoru, u Indiji i uz pomoć vrhunskih indijskih pandita, a cesto i zadnjih predstavnika određenih tradicija.
Zadnjih desetak godina prof. Angot drži brojne tečajeve i seminare po cijelom svijetu mnogobrojnoj zainteresiranoj publici. U organizaciji saveza za TM prof. Angot održao je već sedam izvanredno posjećenih seminara.


HSTM: Gospodine profesore Angot, sto je to Veda?

ANGOT: Veda je skup tekstova koji se još davnina prenosi isključivo usmenom predajom u Indiji. Ljudi koji su prenosili te tekstove nazivamo brahmanima. Oni su ih usvajali i predavali sljedećim naraštajima. Ti se tekstovi smatraju neophodnom referencom u Indiji i tamo su neprikosnoveni autoritet, kao što je to u našoj kršćanskoj civilizaciji Biblija. Veda je u Indiji etalon, glavni i prvi priručnik. U tim se tekstovima uvijek naglašava usmena i zvučna vrijednost. Naravno da se uči i njihovo značenje i upravo je ono Zapadnjake osobito privlačilo. Ali to ne vrijedi i za stanovnike Indije i južne Azije koje je prvenstveno zanimao zvukovni ustroj te način organiziranja vedskih tekstova. Značenje je imalo sporednu važnost. Čak je i danas upitno što ti tekstovi znače, ali je zato ustroj tekstova vrlo dobro proučen i očuvan, sve do današnjih dana. Dakle, Vede su sveti tekstovi južne Azije.

HSTM: Usporedili ste Vede s Biblijom. Vi ste kršćanin, i zar ne smatrate da je Veda nešto različito od kršćanske tradicije?

ANGOT: Da, ja sam kršćanin i ponosan sam na to. Zanimljivo je pogledati zašto Biblija, kao i vedski tekstovi na svoj osobit način, nose naziv svetih tekstova. Biblija i Vede nisu svete na isti način. Biblija nam, svakako, donosi veliku radost života na razini svog značenja. Njezine su vjerske i metafizičke pouke upućene duši, srcu, umu. Ti se tekstovi shvaćaju u vrijednosti onoga sto poučavaju. Biblija se prevodi na francuski, hrvatski i druge jezike i ne može reci da ono sto se čita na hrvatskome nije Biblija. S Vedama je to nešto sasvim drugo. Maloprije sam rekao da je smisao vedskih tekstova prilično nejasan i to zato jer se Veda ne obraća niti srcu, niti razumu, niti razini koja je shvatljiva našoj pameti. Ona nije usporediva s Biblijom. U "Samhitama", najvišem dijelu Veda, nećemo naći ništa usporedivo Kristovim poukama. One se ne obraćaju ljudima. To je vrlo važna stvar. Kada Krist, ili Biblija govore, to je božanska pouka, nesumnjivo, ali ona se obraća ljudima. Veda, pak, nije riječ nekog boga ili čovjeka koji se obraća ljudima. Semantičku važnost ipak ima jedan metafizički dio koji se naziva "upanišad", ali to je vrlo mali dio Vede. On je vrlo spekulativan i kontradiktoran. Ali većina vedskih tekstova nema semantičku razinu. Nema suprotstavljanja onoga što Veda govori s onim što podučava kršćanstvo, a niti obratno. Čita se Biblija, vjeruje se u kršćanstvo i kada se recitiraju Vede, ne postoji niti jedan trenutak, a osobito dok se recitira "Samhita", u kojem se suprotstavljaju doktrine, jer u Vedi ne postoji doktrina. U kršćanstvu postoji doktrina koju priznaje crkva, i koja se razmatra na koncilima. I budući toga u Vedama nema, ne može biti oprečnosti između kršćanskog učenja i onoga sto govori Veda, jer se Veda jednostavno ne obraća istoj razini kao i Kristovo učenje ili Biblija općenito. Vjerujem da su to točke koje vam objašnjavaju da značajke svetosti nisu iste naravi. Biblija je mnogo ljudskija. Kada se čita Biblija ona razgaljuje srce i razumije se o čemu govori. Veda se, pak, ne proučava na razini značenja, jer nije to ono što je zanimljivo.

HSTM: U Vedama postoje bogovi koji su različiti od našeg Boga? Možete li to pojasniti?

ANGOT: Ne želim započinjati tečaj o kršćanskoj religiji, ali... kada se riječ Bog kod nas upotrebljava u nekoj izreci, ona se odmah nabije nekom snagom, moći. S druge strane, riječ "Bog" se u Vedama ne upotrebljava u istom smislu kao u kršćanskoj religiji. Bog je u kršćanskoj religiji transcendentalno biće, stvoritelj neba i zemlje. U Vedi nema pitanja o stvaranju. Ne postoji jedan Bog koji je stvoritelj neba i zemlje. Ono što se nazivaju deve, stvorenja su različita od ljudi što ne žive na istoj razini svijeta. To su stvorenja mnogo bliža Bogu od nas. Bog je u Bibliji transcendentalno jedinstveno biće, dok u Vedama nema transcendentalnog Boga. Nema molitve koja se obraća Bogu. Kada Indijci koriste himne, oni ih koriste kao molitvu, ali to nije vedska molitva. U Vedama se ne moli Bogu jer, u biti, Bog je u Vedi zvuk. Nije moć ono sto je označeno riječju, već je moć sam zvuk riječi. Riječi koje se koriste nisu način da se obrati Bogu, što je potpuno uobičajeno kod nas. Kod nas postoje formule koje omogućavaju da se stupi u dodir s Bogom, a on će možda odgovoriti. Jezik je tu samo sredstvo da se obratimo nečemu što nije u jeziku. U Vedama je to potpuno drugačije. Ono što je osnovno jest upravo jezik. Ako postoji Bog u Vedama, to je upravo vedski tekst. Deve su instrumenti na istoj razini kao i ljudi, što se tiče služenja Vedama, i devama se ne moli. Dakle, tu ne postoji stav molitve. Civilizacijska razina nije ista; dva teksta nisu isti po naravi. Oni se više nadopunjuju nego što stoje u oprečni. Osobno ne vidim nikakvu teškoću biti kršćanin, citati redovito Bibliju i s druge strane ne čitati već recitirati vedske tekstove. Još nešto, Biblija je jedan vjerski tekst, dok Veda nije vjerski tekst. Ona se koristi u obredima, ali ne u vjerskim obredima. Vedski obredi nemaju hramova, crkava, svećenstva, molitve, Boga. To čini da su ta dva teksta i dva pristupa tim tekstovima različiti. Može se prići Vedama i cijeniti njezinu moć i također biti kršćanin bez ikakvih poteškoća.

HSTM: To je nekako u oprečnosti s ostalim indijskim učiteljima koji, primjerice, pokret Hare Krisna, nazivaju sebe vedskima, a slave boga Krisnu.

ANGOT: Dakle, riječ Veda je vrlo općenita na sanskrtu. Ime vedskoga jezika je sanskrt, ali to nije sasvim znanstveno točno. No za potrebe razgovora recimo da su Vede napisana, odnosno izrecitirane (kažemo napisana jer smo pismena kultura) ili sastavljena na sanskrtu, u kojem je veda vrlo uobičajena riječ. Vede se prevodi sa znanje, spoznaja, svijest. Te se riječi upotrebljava za svakakve stvari. Veda nema monopol nad riječju "veda". Mnogobrojni drugi tekstovi rabe riječ veda bez veze s izvornom Vedom o kojoj smo govorili. Indija ima svoju vjersku povijest i u toj vjerskoj povijesti postoji jedan bog, koji se može usporediti s bogom u kršćanstvu, ali u Vedi nema boga Krsne, nema Šive, nema onoga što danas sačinjava religiju u Indiji. Indijska religija nije vedska. Postoji tamo religija koja je ekvivalentna kršćanstvu, ali u Vedi ne možemo naći vezu s tom religijom. Usprkos tome što je krsnaitska religija koristila isječke iz Veda, jer je Veda dostupna cijelom svijetu. Ona je univerzalna. Ona je i indijska, gdje se koristi na indijski način. Nitko nije ograničio upotrebu Vede za vlastitu korist. Tako su krsnaiti i ostale religije u Indiji iskoristili slobodu da iskoriste tekstove, jer u Indiji nije postojala crkvena institucija koja bi bila usporediva s kršćanstvom i određivala sto je sveti tekst i kako ga koristiti, pa propisivala: ovo su molitve, ovako treba organizirati kult. U Vedi to nikada nije postojalo. Vedu su rabile, neovisno o njoj samoj, sve indijske religije, kao i ostala učenja koja nisu bila vjerskog značaja. Medicina je, primjerice iskoristila vrijednost zvuka za uspavljivanje, za umirivanje, za svakakve stvari. Zvuk Veda se rabio u terapeutske svrhe i očito s određenim uspjehom. (čak i Zapadnjaci poznaju vrijednost zvuka). Dakle Veda se koristila i to u književnosti, filozofiji, medicini, u svim disciplinama. Njena neovisnost o doktrini dopušta joj takvo korištenje. Nitko ne može reći da je Veda oprečna njegovoj religiji ili kulturi jer ona nije djelomičan izraz nečega. U njoj je ugrađena univerzalna vrijednost. To je tekst koji je mnogo manje lokaliziran od Biblije. Kada čitamo Bibliju, (uvijek uspoređujem Vede i Bibliju i kažem da je Veda sveta, a jedini sveti tekst kojeg poznajemo u našoj zapadnoj tradiciji je Biblija,) dakle uspoređujemo dva sveta teksta: u Bibliji vrlo dobro znamo da u njoj postoji jedan univerzalni dio, inače kako bismo ju mogli čitati s radošću i na korist. To je univerzalni dio koji nadilazi vrijeme, ali postoji i jedan ograničeni dio koji je izraz određene svijesti, nekog vremena, neke povijesti, nekog naroda, Izraelski narod u tom i tom razdoblju. Postoji povijesna zgoda koja se može datirati. Postoji prije. Hebreji su izašli iz Egipta, nastanili su se u Izraelu, vodili su ratove, imali su Solomona, Bibliju. Postoji prije i poslije i postoji lokalizacija teksta koja je vrlo snažna. I postoji također Kristov nauk. I danas se može otići na mjesto kuda je prolazio Krist, ali se nikad ne može otići na mjesto gdje je bila Veda, jer Veda ne ostavlja tragove. Vjerojatno ćete biti zbunjeni i nećete moći reći gdje se to odigralo ni kada. Njena je univerzalna vrijednost u onome što ona čini. Ona nije lokalizirana niti partikularna, dok nam Biblija pomaže u našem praktičnom životu, sa svojim prispodobama, pričama. Za život se okrećemo Bibliji, a Vedi za neke druge stvari.

HSTM: To znači da je Veda nije indijska, već je postala indijska?

ANGOT: Da, to je dobar izraz. Ona je u određenom trenutku postala indijska. Indijci smatraju Vedu svojim nasljedstvom. Ja sam učio recitirati Vedu s brahmanima i eruditima. A to je nešto njihovo, vlastito. Oni su smatrali da je Veda njihova, da je tekst njihov. I bili su iznenađeni da jedan Zapadnjak, Francuz dolazi učiti Vedu. Pitali su me: pa zar nemate i vi svete tekstove? Naravno da imamo. Ali ih ne recitiramo. To se kod nas ne radi, kao s Vedom.. No Veda nije indijska samo zato što Indijci žele da Veda bude indijska. Iz mnogih razloga, prvenstveno povijesnih, jer se Veda prenosila i čuvala u Indiji i kao zadnji koji su dobili Vedu smatraju da je njihova zemlja praizvor vedskog znanja. Sa znanstvenog, školskog gledišta, nemoguće je potvrditi ovu postavku. Brojni dokazi, na primjer nazivi biljaka i životinja koje se upotrebljavaju u Vedi. To uopće nisu životinje i biljke koje pronalazimo u Indiji. Znanstveno istraživanje pokazuje da Veda nije nastala u Indiji već negdje drugdje. Još uzvišeniji, najmanje lokalizirani dijelovi "Samhite", nisu ustanovljeni u Indiji. Postoji diskusija o mjestu nastanka. Postoji pretpostavka da su nastali u različitim dijelovima svijeta. Moguće je pogledati 1000 godina u prošlost, ali tko zna sto se dogodilo prije 2-3 tisuće godina? Danas, dakle imamo nasljeđe koje je lokalizirano u Indiji, a panditi brahmani prenose to nasljeđe tko zna od kada i od kuda. To ne možemo potvrditi. Ono što je sigurno jest da Indija nije mjesto gdje su tekstovi nastali. To je znanstveno potvrđeno. Pretenzija i dobra volja da Indija preuzme Vedu razumljiva je želja Indijaca, ali moramo reći da je to samo pretenzija. Ne postoji valjani razlog da to bude tako. Ima dijelova koji Indijci koriste ili su ih koristili za svoj probitak. Tri tisuće godina se recitiraju, a pretpostavljamo ako se recitiraju tri tisuće godina da postoji u tim tekstovima nešto sto ne postoji u drugima. Također i mi imamo dobrobiti recitirajući ju. Veda nije namijenjena samo organizatorima tih tekstova i njihovim čuvarima već i sve većem broju ljudi na svijetu koji je koriste. I osobno sam vrlo sretan zbog toga.

HSTM: U Vedi se koristi jezik sanskrt. To je indijski jezik zar ne?

ANGOT: U Vedi nećete naići na tu riječ - sanskrt u Vedi ne postoji. Točnije ta riječ postoji, ali se ne rabi u tom smislu. U 6-5. stoljeću prije Krista stvoren je umjetni jezik na osnovi nasljedstva. Stvoren je intelektualni jezik koji se nazvao sanskrt. Taj su jezik koristili veliki eruditi i filozofi, on je bio poput latinskog ili grčkog toga razdoblja. Kada se nešto govorilo, koristilo se taj intelektualni jezik za izricanje stvari na toj razini. Naravno religije, ali i matematike, poetike. Sva životna područja morala, filozofije, bijahu napisana i prenesena na tom jeziku. Ponavljam, umjetnom jeziku sanskrtu. Taj jezik nije bio govorni, već poput latinskog govorahu ga eruditi sve do 20 st. Jedan francuski političar J Oresse je branio svoju tezu na Sorboni 1940 i to je činio na latinskom. Taj latinski nije svakako bio latinski kojeg je govorilo latinsko stanovništvo. Postoji poseban jezik, latinski koji je služio za intelektualne svrhe, a postoji i umjetni jezik, sanskrt koji je služio u iste svrhe. Zaboravio sam vam reći: sanskrt nikad nije bio prvi jezik. Ljudi su trebali učiti sanskrt, napose brahmani, a istovremeno i govoriti svoj vlastiti jezik - ekvivalent engleskog, hrvatskog ili francuskog. Sanskrt je uvijek bio drugi, ili treći, ili četvrti jezik. Katkada i danas čujemo ljude kako pričaju na sanskrtu. Poznajem sela gdje se govori na sanskrtu. Oni na njemu govore kada prenose nauk, ali između sebe govore hindi, telugu ili neki drugi jezik. Vedski jezik nije bio sanskrt već jedan još poetičniji jeziku. Riječ poezija je dobra za ovu svrhu. Vedski jezik je i danas ostao nešto impresivno. Lingvistički gledano Vede je savršena. No tim se je jezikom bilo nemoguće izražavati u svakodnevnom životu. Za to je trebalo odabrati drugi jezik. Možete zamisliti da kada se uključujete u život treba vam jezik koji dopusta izražavanje konkretnih stvari, dok vedski jezik nije takav - on izražava pojave u svijesti, stvari koje su unutarnje naravi i ne odnose se na svjetovno. Tako ne možemo reći da je taj vedski jezik indijski. Vidite, riječ hindi označava jezik zemlje Hindusa. Francuski je jezik francuske, hrvatski je jezik hrvatske, a vedski nije jezik zemlje Vede, niti je sanskrt jezik sanskrtske zemlje. Nikad nije postojala takva zemlja ili narod gdje bi to bio etnički jezik. To je također velika razlika. Ne postoji narod koji odgovara vedskom jeziku. Oni koji recitiraju Vedu su, na neki način, vedski narod, a etnički ne postoje. Indija ne postoji u Vedi. Indija postoji nakon Vede.

HSTM: Koja je razlika između vedskog jezika i ostalih jezika?

ANGOT: Prva stvar koju mogu reći jest da ostali jezici služe prvenstveno za komunikaciju. To se radi s njima. Ja govorim, znači odgovaram na vaše pitanje i komuniciram. Jezici su mediji i sredstva. A Vedski se jezik nikad nije smatrao za sredstvo. Veda nije lingvistički izraz misli koji sluzi da bi te misli netko čuo. Taj je jezik strukturiran za sebe sama - zamišlja se da nema slušaoca. Postoji riječ koja nije upućena nikome. Taj je neupućeni govor vrlo znakovit. Vrlo je teško na francuskom, jeziku komunikacije, izraziti govor koji nije komunikacija. Ali budući da smo znanstvena generacija možemo to usporediti s jezikom matematike, koji ima svoju vrijednost za sebe samog. Naravno kada komuniciramo između sebe koristimo jezik s komunikacijskim značajkama. Možemo doista reći da je vedski jezik neka vrsta matematike na razini riječi. To je jezik koji u sebi ne sadrži komunikativni element. On je nabijen poetski. Druga karakteristika koja ga razlikuje od drugih jezika jest ta da nije usmjeren na objektivni svijet. Jezici su prvenstveno usmjereni na tvar. Mi imamo bogati rječnik za imenovanje stvari, jer se naši jezici organizirani za svijet. Oni evoluiraju poput evolucije stvari. Svijet danas nije isti kao prije stotina godina i jezik slijedi taj razvoj. Jezik kojim danas pričamo je budući mrtvi jezik, jer svijet u kojem živimo jest materijalan i kao posljedica toga nema potrebe imenovati stvari koje vise ne postoje. Sanskrt i Veda nisu usmjereni na svjetovni život. Oni su bez evolucije. Vedski je jezik lišen stvarnosti. Ne čujemo o nekoj materijalnoj civilizaciji u Vedama. Možemo je doduše zamisliti, jer tekst nije potpuno univerzalan (jer ne može postojati neki potpuno univerzalni tekst), ali on je ipak vrlo univerzalan i nematerijalan. To mu daje značajku neaktualnosti, ali također i značajku aktualnosti. Jer u svijetu u kojem živimo postoji nešto sto je aktualnost, ali ta će se aktualnost izlizati, a nešto što je unutar i što je uvijek tu ne može izaći iz mode. Dakle, vedski jezik izražava tu nematerijalnu kontinuiranost na kojoj se stvara vječno promjenjiva materijalna civilizacija. Mi govorimo na francuskom koji je evoluirao a opet postoji nešto sto ne evoluira što je prisutno kod svih ljudi i mislim da to Veda vrlo dobro izražava. To su sve činjenice koje razlikuju vedski jezik od ostalih jezika.

HSTM: Ali kako to može koristiti današnjem čovjeku? Vi podučavate mnogo, širom svijeta, i očito je da postoji veliki interes za to. Kako je to moguće i sto to zanima ljude?

ANGOT: Postoji univerzalna i partikularna dimenzija života. Partikularna je dimenzija vrlo razvijena u sadašnjosti. Stvari nam uveliko pomažu. Postoje na primjer kamere koje snimaju obrede. No sva materijalna tehnologija nije sama po sebi dovoljna. Postoji i visa razina kojom se bave religije. A postoji još univerzalija, još uzvišenija razina koju ljudi dolaze pronaći u Vedi. I pronalaze je i zato podučavam te tekstove i recitiranju. Jer to dopušta ljudima ovdje u Hrvatskoj, da uče recitirati Vede. A sutra ću možda na sasvim drugom kraju svijeta pronaći ljude koji su potpuno druge rase i kulture a koji također pronalaze u Vedi nešto što očigledno ne pronalaze niti u materijalnoj civilizaciji, koja je usput rečeno defektna, niti u religiji, koja ne uspijeva "spojiti" (re-ligio). I to sto ni materijalna civilizacija niti religija ne uspijevaju zadovoljiti, Veda uspijeva i zato ljudi dolaze.

HSTM: Može li se podučavati Veda na sveučilištu, u školi? Zašto su vaši tečajevi zanimljiviji od takvog načina podučavanja? U Zagrebu postoji sveučilište i postoji netko tko podučava. Ali ovdje, na vašem tečaju, nema studenata niti znanstvenika?

ANGOT: Ovdje se ne obraćamo razumu. Kada poučavam na sveučilištu, ne poučavam recitaciju. U načelu razgraničavam te tekstove koji se proučavaju. U sanskrtskim tekstovima postoje i vrijedni umni tekstovi. To je moguće prevesti, kao i Aristotela ili Platona. Postoji veliki posao lingvistički, filološki. Upoznao sam profesore sa Zagrebačkog sveučilišta i znam da svoj posao čine vrlo dobro. I ja činim isto to na sveučilištu. No ovdje imamo recitaciju tekstova. To nema veze s intelektualnim radom. Tu se ne zahtijeva razumijevanje onoga što tekst govori. Treba samo ponoviti slijed zvukova kojim su tekstovi izrečeni. I taj slijed zvukova ima učinak na fiziologiju. Očigledno je da mnogi ljudi osjećaju učinke. To pozitivno djeluje na fiziologiju, na svijest, na život u cjelini. Zbog toga su svi polaznici usredotočeni, sretni i ushićeni. Ako želite popiti čašu vode da biste se osvježili, ne treba poznavati sve veze između vodika, kisika itd., popije se voda i to je dovoljno. Veda se recitira i ona povoljno djeluje na tijelo i duh u svakom slučaju. To se događa u svim dijelovima svijeta. Ljudi recitiraju i sami se uvjeravaju u to. Ja sam samo instrument koji ih podučava kako najpravilnije recitirati. Ne kažem ništa osim: "ovo činite ovako, ovo onako." I vidjet ćete što se dešava. I ljudi osjećaju učinke svojih recitacija.

HSTM: Recitiranje Vede bilo je tradicionalno rezervirano samo za brahmane.

ANGOT: To je istina. Ali, tekstovi nisu sveti u smislu svetosti koja je nepoznata. Veda je znanje. U isto vrijeme može se reci da je znanje i spoznavanje ono sto ju čini svetom. Čak i u Indiji postoji tradicija brahmana koji trebaju recitirati. To nije toliko pitanje prava na to, već pitanje obaveze. Oni imaju pravo na recitiranje, a neki drugi možda nemaju, ali oni moraju recitirati. Oni su, kako tekstovi govore, zaduženi Vedama. To je bilo tako u drevna vremena. U posljednjih nekoliko stoljeća bilo je oko 10 tisuća brahmana. Vrijeme je prošlo i danas ima sve manje i manje brahmana koji su sposobni recitirati savršeno. Ja sam radio i s takvima, ali mnogi od brahmana prestaju s time. Ja znam i brahmana koji je bio utjelovljenje znanja jedne grane veda - jer ne postoji jedna recitacija Veda. Tijekom stoljeća se to izgubilo. Brahmani su svjesni sto se događa. Oni od prije 10-tak godina dopuštaju ne brahmanima recitiranje jer žele da se Veda održi, oni žele da Veda živi među ljudima Oni su me poučavali i zamolili da poučavam. Oni su svjesni da danas nema dovoljno brahmana. Oni trebaju mene i ljude poput nas koji su sposobni održati to nasljeđe koje dolazi od davnina. Tekstovi su rezervirani i tradicionalno trebaju biti prenošeni i mi ih prenosimo na sto tradicionalniji način. U isto vrijeme mi smo u Europi i ne prilici se prenositi indijsku kulturu u Europu i izigravati brahmane. Ja sam odjeven kao Europejac jer jesam Europejac. Ne treba Vedu ograničavati na brahmane kakvi su u Indiji. Oni su u Indiji i ja ih takve poštujem. Mi smo Europejci i to ćemo ostati. Moguće je uzeti ono univerzalno i prilagoditi to našim potrebama, i to je upravo ono što mi činimo.

HSTM: Vi ste bili mnogo puta u Indiji i znate dobro učitelje koji dolaze iz Indije. Znamo da ste ovdje u organizaciji Saveza za transcendentalnu meditaciju koji je povezan s Maharishi Mahesh Yogijem. Sto mislite o Maharishi Mahesh Yogiju i pokretu za TM?

ANGOT: Jasno je da su svi tekstovi prenašani unutar neke tradicije. Postoji neka autorizacija i učitelj, koji je zadnji predstavnik tradicije i koji odabire nekoga koji će održati tu tradiciju. U Indiji se to čini tako. Ljudi s kojima sam učio dobili su od svojega učitelja obavezu recitiranja i prenošenja njihovog znanja. Ja nisam indiferentan, ja radim s brahmanima koji su me osposobili i radim u ime Maharishi Mahesh Yogija, učitelja na kojeg se treba referirati kada recitiramo Vedu. Za mene je on učitelj te tradicije jer je on prepoznao to nasljeđe Veda i napravio nešto sto je raspoloživo svijetu. Zahvaljujući njemu ja poučavam to nasljeđe. Ponavljam da vrijednost tradicije nije u nama. Nismo mi ti koji se autoriziramo da poučavamo. To je uvijek netko odozgo. Taj lanac prelazi vrijeme. Maharishi Mahesh Yogi je zadnji predstavnik jednog lanca znanja koji je Indija stvorila. Ja sam jedan dan susreo Maharishi Mahesh Yogija i imao radost da me odabere da poučavam. I ja mu za to zahvaljujem ovom prilikom.

HSTM: Transcendentalna meditacija je za modernog čovjeka način oslobađanja od stresa, a vi govorite kako je recitacija Veda također za fiziologiju. Možemo li činiti te obje stvari? Ili vi preferirate vašu tehniku?

ANGOT: Ne preferiram moju tehniku. Ja sam recitant i poučavam recitaciju kao i svi brahmani. Meditacija TM omogućava transcendiranje. U Sanskrtu u tome nema suprotnosti. Kada sam radio s brahmanima, to je bila prva stvar koju su me pitali. Oči u oči: vi meditirate? To je bilo više naređenje, nego li pitanje. Dakle, ne možete učiti Vedu ispravno bez transcendiranja. To dvoje je povezano. TM je tehnika za transcendiranje i kada se meditira i recitira ujedinjuju se te dvije stvari. Transcendentalno je preduvjet za drugo. Neću reci da neće biti učinka, ali sumnjam u potpunost te recitacije.

HSTM: Možete li usporediti fiziološke učinke TM-e i recitacije?

ANGOT: Ne nitko ne može reci koji će biti učinci. Fiziologije su različite, svačija je prošlost drugačija i ista stvar će imati različite učinke na različite ljude. Na tečaju uvijek molim ljude da NE GOVORE O UČINCIMA s drugim sudionicima tečaja. Tekst će imati svoj učinak, a na druge će djelovati drugačije. To će ovisiti i o trenutku. Neki ljudi regularno recitiraju i govore da su sretni. To se može reći. U fiziologiji postoje učinci koji su osobni, ne mogu se staviti na svoje određeno mjesto, već ih treba ispitati.

HSTM: Dakle vi ne podučavate samo zbog učinaka, već i zbog nastavljana tradicije. Zašto mislite da je to važno nastaviti kada je sve zapisano i ne može se izgubiti?

ANGOT: To se ne registrira, niti na video niti na audio traci. Univerzalno znanje Vede nije zamjenjivo nekom kazetom ili CD-om ili Internetom, a ljudi to znaju. Nikakav CD ili bilo koji drugi medij neće proizvesti nikakav učinak. Ljudi žive svoj život, a kada recitiraju Vedu taj životni dio života dobiva univerzalnu vrijednost. Veda je živa riječ, a ne kasete ili video. Ja poučavam riječi i kako izgovarati te riječi, a ne kako slušati ili čitati ili prevoditi! Samo kako izgovarati riječi života. To je sve.
vrh stranice


 

Design by iPeras